×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : پنج شنبه, ۱ آذر , ۱۴۰۳
رابطه بانک مرکزی با دولت و بانک‌ها باید اصلاح شود/ روند رشد نقدینگی کاهشی شده است

به گزارش خبرنگار ایبِنا، علی صالح آبادی رئیس کل بانک مرکزی در برنامه ثریا با بیان اینکه یکی از محورهای بسیار مهم در اصلاح نظام اقتصادی، اصلاح نظام بانکی است، گفت: برای اصلاح نظام بانکی باید ۴ رابطه را اصلاح کنیم که عبارت از رابطه دولت با بانک مرکزی، رابطه دولت با بانک‌ها، رابطه بانک مرکزی با بانک‌ها و رابطه بانک‌ها با مشتریان است.

صالح آبادی با تاکید بر اهمیت اصلاح رابطه بانک مرکزی با دولت تصریح کرد: یکی از ریشه‌های رشد پایه پولی و خلق نقدینگی افزایش خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی است، از آنجا که بانک‌ مرکزی بانکدار دولت محسوب می‌شود ارزهای نفتی را خریداری کرده و معادل آن ریال چاپ می‌کند و در اختیار دولت قرار می‌دهد.

وی ادامه داد: این اقدام باعث رشد پایه پولی و خلق نقدینگی می‌شود که از ۵۶۰ هزار میلیارد تومان پایه پولی کشور ۵۰۳ هزار میلیارد تومان به این موضوع برمی‌گردد.

رئیس شورای پول و اعتبار با بیان اینکه دولت و بانک مرکزی روابط دیگری نیز دارند، گفت: در ابتدای سال بانک مرکزی بر اساس قانون بودجه تنخواه در اختیار دولت قرار می‌دهد که از همین محل دولت امسال ۵۵ هزار میلیارد تومان از بانک مرکزی استقراض کرده است که این هم منشاء افزایش پایه پولی و خلق نقدینگی به شمار می‌رود.

صالح‌آبادی یادآور شد: از طرف دیگر حساب‌های دولت و شرکت‌های دولتی نزد بانک مرکزی است که نحوه ورود و خروج پول به حساب‌ها رابطه دولت و بانک مرکزی را متاثر می‌کند و بنابراین با توجه به مطالب گفته اصلاح رابطه دولت با بانک مرکزی یکی از موارد مهم برای اصلاح نظام بانکی به شمار می‌رود.

رئیس شورای پول و اعتبار اصلاح رابطه دولت با بانک‌ها را از دیگر محورهای اصلاح نظام بانکی یاد کرد و افزود: تکالیفی مانند پرداخت تسهیلات برای خرید تضمینی گندم در قالب قانون بودجه بر دوش نظام بانکی قرار می‌گیرد که این تکالیف بعضا می‌تواند به ناترازی بانک‌ها انجامد و منجر به استقراض بانک‌ها از بانک مرکزی شود.

وی با اشاره به محور سوم یعنی رابطه بانک مرکزی با بانک‌ها گفت: مباحثی همچون عدم رعایت کفایت سرمایه، عدم تعادل در دارایی‌ها و بدهی‌ها، انجماد دارایی‌های بانکی در بخش‌های غیرنقدشونده و افزایش معوقات بانکی نیز باعث ناترازی بانک‌ها می‌شود که در این زمینه اضافه برداشت بانک‌ها باید کاهش پیدا کند و عملکرد نظام بانکی باید شفاف شود.

صالح‌آبادی با بیان اینکه ۱۷۰ هزار میلیارد تومان از اقلام پایه پولی از بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی ناشی می‌شود، گفت: از ۴۵۰۰ هزار میلیارد تومان حجم نقدینگی تقریباً حدود ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان سهم بانک‌ها است.

صالح آبادی با اشاره به لزوم اصلاح رابطه بانک‌ها و مشتریان نیز گفت: مشتریان حقوقی و بنگاه‌های تولیدی هم قشری از مشتریان نظام بانکی هستند که در بحث‌هایی مانند ارائه تسهیلات و خدمات نیازمند اصلاح رابطه بانک با مشتری هستیم.

رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه همه این موارد در اختیار بانک مرکزی نیست، گفت: همه دستگاه‌های دولتی و غیر دولتی باید در این زمینه همکاری کنند و انتظار ما از مجلس در این زمان که در زمان تصویب بودجه قرار داریم این است که بودجه سال آینده ناتراز بسته نشود.

علی صالح آبادی، رئیس کل بانک مرکزی در ادامه برنامه ثریا گفت: از ابتدای سال ۱۴۰۰ حدودا ۵۵ هزار میلیارد تومان تنخواه در اختیار خزانه قرار داشت، بنابراین یک بخشی از این هم در واقع بخاطر افزایش استقراض دولت از بانک مرکزی بوده است. اینکه در ابتدا بحث مطرح کردم که چنانچه به دنبال اصلاح نظام بانکی هستیم، این مسئله مشتمل بر مولفه‌های متعدد است که البته یک بخش آن شامل بانک ها می شود و حتما باید انضباط پیدا کنند و جلوی خلق بی‌انضباط پول توسط بانک ها باید گرفته شود.

وی در ادامه اضافه کرد: هدف این نیست که بانک ها برج سازی کنند؛ واقعا نقدینگی که توسط کل مجموعه به درست یا غلط خلق می شود باید به سمت تولید برود و با رشد اقتصادی متناسب باشد. بنابراین تمام محورهای اصلاحی باید انجام شود، اگر یک قسمت را انجام دهیم و قسمت دیگر را بی توجهی کنیم به اندازه همانی انجام شده شاید توفیقات حداقلی پیدا کنیم، منتها درصورتیکه بخواهیم توفیقات مان در اصلاح نظام بانکی تکمیل شود، بخش اصلاح رابطه دولت با بانک ها و اصلاح رابطه بانک مرکزی با بانک ها است که برای تمام اینها برنامه وجود دارد.

وی تاکید کرد:  بانک مرکزی یکسری ارزهای ۴۲۰۰ می خرد و ۴۲۰۰ می فروشد، یکسری ارزها را نیمایی می خرد و نیمایی هم می فروشد. بنابراین با توجه به خالص اینها، جایی که کسری می آوریم آن بخشی است که نیمایی می خریم و ۴۲۰۰ تومانی به فروش می رسانیم، تفاوت اینها هم خیلی روشن است؛ ۴۲۰۰ تومانی هم برای  کالای اساسی است که ۴۲۰۰ می فروشیم ولی نیمایی می خریم. در نتیجه پایه پولی ای که ۵۶۰ هزار میلیارد تومان است، حدودا ۵۰۳ هزار میلیارد تومان آن ناشی از افزایش خالص دارایی های خارجی بانک مرکزی است که این افزایش به این صورت در سال گذشته صورت گرفته که حتی داشتن طلب از فردی به عنوان بخشی از دارایی به حساب می آید؛ بنابراین ۶ میلیارد دلار جزء طلب بانک مرکزی از دولت به شکل ارزی ثبت شده است.

رئیس کل بانک مرکزی در ادامه افزود: نظام رفتاری هم بانک ها باید عوض شود، هم رفتار افرادی که دارنده منابع مالی هستند باید تغییر کند. در دنیا یکی از کارهایی که صورت می گیرد از طریق نظام مالیاتی است. نظام مالیاتی در دنیا دارای دو نقش است، یکی اینکه تامین منابع درآمدی دولت ها به حساب می آید و دیگری تخصیص بدهی بزرگ در اقتصاد است. بنابراین زمانی که فعالیت های غیرمولد معاف از مالیات باشد، طبیعی است که منابع مالی به سمت منابع غیر مولد می رود، بنابراین قانون مالیات بر عایدی سرمایه که در مجلس مطرح است، نظام هوشمند مالیاتی است که نظام هوشمند بانکی معنا دار می شود.

صالح آبادی تصریح کرد: سقف رشد ترازنامه بانک ها مشخص شده است، بانک مرکزی هم کنترل و نظارت انجام می دهد، البته نیاز به اصلاحاتی دارد، برای همه بانک ها به یک شکل دیده شده است که برای همه یک جور نمی شود در نظر گرفت.

وی اظهار داشت: درباره اصلاح بانک ها یک بحثی وجود دارد که اصلاح گذشته است. اینکه بانکی اموال خود را به فروش می گذارد که ساز و کار آن را هم در نظر گرفته شده است، اما این امکان وجود دارد که یک بانکی نتواند اموال خود را به فروش برساند. بنابراین یک اصلاح گذشته داریم که ساز و کار فروش اموال مازاد بانک‌ها در دولت در نظر گرفته شده است که به زودی تصویب خواهد شد و دیگری هم آینده است که چه کاری انجام دهیم تا مجدد در این چاله گیر نکنیم پس با سامانه های هوشمند و کنترل هایی که مبتنی بر فن آوری انجام می دهیم تلاش خواهیم کرد تا این چاله پر شود.

رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: شخص آقای رئیس جمهور، دولت، مقام معظم رهبری بارها فرمودند و اخیرا هم باز در دیداری این مطلب نقدینگی را متذکر شدند، این مطالبه مردم هم محسوب می شود ماهم در کارمان جدیت داریم. بازار سرمایه که بودیم تلاش مان براین بود که اصلاح اساسی در ساختار صورت گیرد؛ واقعا هم در حوزه پولی و شبکه بانکی اصلاحات مدنظر خود را انجام می دهیم، طرح بانکداری هم مراحل خود را پیش می برد، انشاالله اوایل سال آینده این طرح در صحن علنی خواهد آمد؛ این طرح می تواند به توان نظارتی بانک مرکزی کمک خواهد کرد. 

در حال تکمیل است…

-----
----------------