گروه : صنعت و معدن

به گفته قائمیراد، اجرای ۷ پروژه از مجموعه ۴۸ پروژه پیشران دولت بر عهده هلدینگ سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات است که به ترتیب شامل پروژههای احداث نیروگاه ۳۶۶ مگاواتی تولید برق، آهن و فولاد کردستان، گندلهسازی صباامید غرب خاورمیانه، کنسانتره صبانور، آهناسفنجی آرتاویل و آهناسفنجی اقلید میشود.
به گفته وی، پروژه ۳۶۶ مگاواتی تولید برق، در ابتدای سالجاری توسط شرکت پویا انرژی نگین سبز خاورمیانه به انجام رسیده و وارد مدار شده است، همچنین، یک نیروگاه ۳۶۶ مگاواتی دیگر نیز با وارد مدار کردن دو واحد بخار تا سال ۱۴۰۶ وارد مدار خواهد شد؛ شایان ذکر است، پروژه نیروگاهی ۳۶۶ مگاواتی بخار نیازمند ۲۰۰ میلیون یورو و ۵٫۰۰۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری است.

او کسری ۲۴ هزار مگاواتی برق شبکه سراسری را مورد اشاره قرار داد و افزود: هلدینگ ومعادن از طریق شرکت پویا انرژی، ساخت نیروگاههای ۱۴، ۱۶ و ۱۰ مگاواتی خورشیدی را نیز در دستور کار خود قرار داده است که پیشبینی میگردد تا نیمه ابتدایی سال ۱۴۰۴ وارد مدار شوند.
شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات با سهامداری ۵۶ درصدی فولاد کردستان، دو پروژه پیشران تولید آهناسفنجی به ظرفیت ۱/۶ میلیون تن در بیجار و کارخانه فولادسازی به ظرفیت یک میلیون تن در قروه را در دستور کار خود قرار داده است که پروژه آهناسفنجی بیجار نیز تا پایان بهمنماه سال گذشته با صرف هزینه ۴۱ میلیون یورو و ۶۵۰ میلیارد تومان، بالغبر ۴۹ درصد پیشرفت داشته و پیشبینی میشود تا اسفند ۱۴۰۴ به بهرهبرداری برسد.
پروژه پیشران دوم در کردستان که راهاندازی یک کارخانه یک میلیون تنی تولید فولاد در قروه است نیز با پیمانکاری شرکت ایریتک در دست اقدام است که ساخت تجهیزات آن طی عقد قراردادی به شرکت ایتالیایی دانیلی واگذار شده و تاکنون ۲۰ میلیون دلار در این پروژه سرمایهگذاری شده است.
معاون برنامهریزی، بودجه و نظارت بر امور شرکتهای ومعادن، سهامداری ۸۴ درصدی این هلدینگ در صبانور را یادآور شد و افزود: در پی کشف ذخیره ۳۹۰ میلیون تن در معادن گلالی، باباعلی و شهرک، اقدام به افزایش ظرفیت پروژه تولید کنسانتره این شرکت از دو میلیون تن به ۲/۵ میلیون تن در دستور کار مجموعه قرار گرفت که با توجه به سرمایهبر بودن زیرساختهای جادهای و زمانبر بودن مجوزهای لازم جهت انتقال زمین، علت تاخیر پروژه می باشد که با رفع این موانع تلاش خواهیم کرد پروژه در سال آینده پیشرفت قابل قبولی داشته باشد.
پروژه گندلهسازی ۹۲۰ هزار تنی صباامید غرب خاورمیانه نیز پیشرفت ۶۵ درصدی داشته و پیشبینی میشود در اسفند ۱۴۰۴ به بهرهبرداری برسد.
قائمیراد در تشریح پروژه ۱/۱ میلیون تنی آهناسفنجی آرتاویل واقع در استان اردبیل افزود: ومعادن با سهامداری ۴۰ درصدی در آهناسفنجی آرتاویل با صرف هزینه ۷۰ میلیون یورو و ۶ میلیارد تومانی برای این پروژه، شاهد پیشرفت ۶۲ درصدی در این پروژه بوده است و پیشبینی میشود در اسفند ۱۴۰۴ به بهرهبرداری برسد.
پروژه آهناسفنجی ۱/۱ میلیون تنی اقلید در استان فارس به عنوان هفتمین پروژه پیشران دولت که راهبری آن برعهده ومعادن است، تاکنون با صرف هزینه ۱۰ میلیون یورو و ۱۵۰۰ میلیارد تومان با پیمانکاری ایریتک، بالغبر ۲۴ درصد پیشرفت داشته است.
علاوهبر پروژههای پیشران، شرکت ومعادن با راهبری پروژه مس جانجا با پیشرفت ۱۹ درصدی، تاکنون ۱۴۰۰ میلیارد تومان در این پروژه سرمایهگذاری کرده است اما نیازمند بیش از ۴۰۰ میلیون یورو سرمایهگذاری است.

پروژه صنایع فروآلیاژ شیروان نیز در دو فاز ۳۲ هزار تنی فرومنگنز و ۲۵ هزار تن فروسیلیکومنگنز تعریف شده است که تاکنون ۲۰۰ میلیارد تومان برای فاز اول از سوی ومعادن و سهامداران به این مجموعه تزریق مالی صورت گرفته است.
پروژه تولید نوارنقاله تحت عنوان کانیارساعی با سهامداری ۴۹ درصدی ومعادن نیز تاکنون با دریافت سرمایه ۱۰۰ میلیارد تومانی از این هلدینگ، پیشرفت ۱۲ درصدی داشته است.
وی با بیان این مهم که سودآوری ومعادن در سال گذشته ۱۷ همت بوده و سهم سرمایه موردنیاز ومعادن برای واردمدار شدن ۹۹ پروژه در حال اجرا بالغبر ۲۵۰ همت است، پروژهمحور شدن برخی شرکتهای زیرمجموعه گروه و تامین مالی از بورس اوراق بهادار را یکی از روشهای تامین سرمایه و پیشبرد سریعتر پروژههای در دست اقدام دانست و ابراز امیدواری کرد تا با پیادهسازی شیوههای نوین، تامین مالی پروژههای زنجیره صنایع فلزی و معدنی محقق گردد.
قائمیراد، ضرورت چابکسازی اجرای پروژههای ملی را یادآور شد و افزود: یکی از دلایل زمانبر بودن پروژههایی که سازمانهای دولتی سهامدار آنها هستند، تشریفات تخصیصی ارز برای انعقاد قرارداد با تکنولوگ و تشکیل هیات هفت نفره جهت تایید عدمساخت داخل تجهیزات و تکنولوژی مورد استفاده در کارخانجات است. از سوی دیگر، شرکتهای دولتی که در آستانه واگذاری هستند، با سهامداری در پروژههای کلان، این پروژهها را از نظر افزایش سرمایه و قوانین حاکمیتی دچار مشکل میکنند.
وی در پایان، ضرورت نظارت بر صدور مجوز تولید زنجیره فولاد با بررسی میزان ذخایر سنگآهن را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: با صدور مجوزهای بیرویه تولید فولاد علیرغم محدودیت منابع معدنی، راندمان تولید واحدهای بزرگمقیاس تحت تاثیر قرار گرفته و با تولید کمتر از ظرفیت، هزینههای سربار و تولید بالا رفته و پیشبینی وقوع بحرانهای اجتماعی در نتیجه افزایش بهای تمام شده و زیان ده شدن شدن شرکتی اجتنابناپذیر است. در نتیجه ضرورت دارد توجه به سرمایهگذاری در حوزه اکتشافات با استفاده از تکنولوژی های روز و اکتشافات در عمق مورد توجه قرار گیرد و کنترل صدور مجوزهای تولید فولاد در دستور کار مسولان قرار گیرد.
در خصوص سرمایه گذاری جهت اکتشاف با اهداف گفته شده، شرکت پایا تشکیل گردید که شرکتهای معدنی و فولادی بزرگی در آن سهامدار هستند و بنظر میرسد با حمایت سهامداران و البته دولت بتوان موفقیت های قابل قبولی را در زمینه اهداف گفته شده داشته باشد.
منبع: گروه رسانه ای پردازش
https://rooydadejadid.ir/?p=115740