گروه : بانک و بیمه
بررسی شبکه اطلاعرسانی کدال نشان میدهد که وپست اولین بانکی بوده است که صورتهای مالی ۱۲ ماهه خود را منتشر کرده است. پست بانک ایران در تاریخ ۲۷ فروردین ۱۴۰۳ صورتهای مالی تلفیقی (حسابرسینشده) خود را در کدال بارگزاری کرد و با این حسابی اولین بانکی لقب گرفت که صورتهای مالی ۱۲ ماهه خود رو منتشر میکند. با این حساب باید انتظار داشت که صورتهای مالی حسابرسی شده بانک نیز زودتر از سایر بانکها در اختیار فعالان بازار سرمایه قرار گیرد. گفتنی است که پست بانک ایران در سال گذشته در تاریخ ۹ اردیبهشت صورتهای مالی ۱۲ ماهه منتی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۱ خود را منتشر کرده بود. انتشار صورتهای مالی جدید وپست، حکایت از پیشرفت دو هفتهای در سرعت انتشار اطلاعات دارد.
رشد محسوس مانده سپردهها
بررسی ترازنامه پست بانک ایران نشان از آن دارد که این بانک موفق شده در سال ۱۴۰۲ بیش از ۱۸هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان سپرده جدید دریافت کند. مانده سپردهها مهمترین ابزار بانکها برای ایجاد منابع جدید و افزایش تسهیلاتدهی (افزایش عملیات بانکی) به حساب میآید. این میزان از دریافت منابع جدید به معنای رشد ۲۸ درصدی مانده سپردهها و مانده سپردههای سرمایهگذاری بانک است. این در حالی است که در مدت ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۲، نقدینگی تقریبا ۲۴ درصد رشد کرده است. پست بانک ایران برای پنجمین سال متوالی موفق شده است منابع سپردهای خود را بیشتر از رشد نقدینگی افزایش دهد. این موضوع نشان از رشد حقیقی منابع پست بانک دارد. گفتنی است که متوسط نرخ رشد مانده سپردهها در بانکهای بورسی در سال ۱۴۰۲ تقریبا ۲۷ درصد بوده است. در واقع پست بانک ایران نه تنها در سال گذشته رشدی حقیقی (بیشتر از رشد نقدینگی) در منابع خود تجربه کرده، بلکه توانسته عملکرد بهتری نسبت به سایر بانکهای بورسی داشته باشد و سهم جدیدی از بازار دریافت کند.
بیش از هفت همت سود تسهیلات دهی!
بررسیهای نشان میدهد که پست بانک ایران در سال ۱۴۰۲ از محل تسهیلاتدهی بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان درآمد کسب کرده است. این در حالی است که هزینه سپردههای بانک (سود پرداختی به سپردهگذاران) تقریبا سه هزار میلیارد تومان بوده است. در نتیجه سود ناشی از تسهیلاتدهی پست بانک ایران بالغ بر هفت هزار میلیارد تومان بوده است. این ارقام حکایت از حاشیه سود قابل قبول و جذاب بیش از ۷۰ درصدی دارد. این در حالی است که متوسط حاشیه سود تسهیلاتدهی در بانکهای بورسی برای سال ۱۴۰۲، تنها ۲۷درصد بوده است.
بیش از ۵۰ درصد رشد سود خالص
با احتساب رشد عملیات بانکداری در پستبانک ایران و همچنین رشد حاشیه سود ناخالص و پس از کسر هزینههای عملیاتی و غیرعملیاتی، پستبانک ایران موفق شده است در سال ۱۴۰۲ بیش از چهار هزار میلیارد تومان سود خالص و قابل تقسیم شناسایی کند. این رقم در مقایسه با سال مالی قبل (منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۱) بیش از ۵۰ درصد رشد نشان میدهد. پست بانک ایران در ۵ سال گذشته موفق شده سود خالص خود را به طور متوسط، سالانه ۲۰۰ درصد افزایش دهد. گفتنی است که پست بانک ایران در حالی در سال مالی گذشته بیش از ۴هزار میلیارد تومان سود خالص محقق کرده است که در سال مالی ۱۳۹۸ این رقم کمتر از ۱۰۰ میلیارد تومان بوده است. به عبارت دقیقتر سود خالص پست بانک ایران در ۵ سال گذشته بیش از ۴۰ برابر شده است و ارزش بازار این بانک نیز در این مدت از محدوده ۶۰۰ میلیارد تومان به بیش از ۱۳ هزار میلیارد تومان رسیده است.
خبر خوش برای سهامداران
با لحاظ کردن آخرین سرمایه و تعداد سهام پست بانک ایران، سود نقدی هر سهم این بانک از ۵۹ ریال در سال ۱۳۹۸، به دو هزار و ۴۶۸ ریال به ازای هر سهم در سال ۱۴۰۲ رسیده است. به عبارت دقیقتر، سود هر سهم بانک در این مدت بیش از ۴۲ برابر شده است. اگرچه پست بانک ایران در ۵ سال گذشته متحول شده و از بنگاهی زیانده به بانکی پرسود تبدیل شده است، اما به دلایل مختلف، از جمله داشتن زیان انباشته هزار و ۱۰۰ میلیارد تومانی در پایان سال مالی ۱۳۹۷ و همچنین به دلیل اهداف نظارتی بانک مرکزی، این بانک موفق نشده بود در سالهای اخیر سود قابل توجهی بین سهامداران خود تقسیم کند. اما با استناد به صورتهای مالی تلفیقی حسابرسی نشده منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۲، هیأت مدیره پست بانک ایران پیشنهاد تقسیم سود ۵۰ درصدی را به مجمع عمومی شرکت تقدیم کرده است. بنابراین پست بانک ایران قصد دارد در مجمع پیش رو، بزرگترین تقسیم سود را از تاریخ تأسیس این بانک، اجرا کند. چنانچه مجمع عمومی صاحبان سهام با پیشنهاد هیأت مدیره موافقت کند، بیش از دو هزار میلیارد تومان سود نقدی بین سهامداران پست بانک ایران تقسیم خواهد شد که این میزان از پرداخت سود، چه از نظر ریالی و چه از نظر درصدی، در تاریخ پست بانک ایران بیسابقه است. همچنین این احتمال وجود دارد که سود انباشته پست بانک ایران که در حال حاضر به پنج هزار میلیارد تومان رسیده است در سال مالی ۱۴۰۳، صرف افزایش سرمایه شود. تغییر سیاست تقسیم سود و پرداخت احتمالی دو هزار میلیارد تومان سود نقدی بین سهامداران میتواند تاثیر به سزایی بر روند قیمت سهم نیز داشته باشد.
بورس۲۴
https://rooydadejadid.ir/?p=93880