×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳
رییس‌جمهور منتخب از بانک مرکزی انتظار حل مشکلات مالی نداشته باشد

هادی حق‌شناس، نماینده سابق مجلس و کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار ایبِنا درباره ضرورت حل مسائل بانکی و روابط پولی با دیگر کشورها با توجه به تبلیغات کاندیداهای انتخاباتی گفت: روابط خارجی و موضوعات بین‌المللی طبیعتا ارتباطی با تبلیغات کاندیداها ندارد و به طور مشخص بحث FATF چهار لایحه بود که دو لایحه آن در دولت قبلی مصوب و قانونی شد، دو لایحه دیگر آن را هم مجلس مصوب کرده، اما در حال رفت و برگشت در مجمع تشخیص مصلحت نظام است.

وی در ادامه اضافه کرد: دو لایحه فوق در مجمع به طور حتم  تصویب خواهد شد و فرقی ندارد چه دولتی بر سر کار آید و این قضیه ظاهرا با موضوع احیاء برجام ارتباط پیدا کرده، اما نکته کلیدی این است که احیاء برجام یا الحاق ایران به کنوانسیون‌های بین‌المللی مانند همین دو کنوانسیون باقی مانده مانند پولشویی و مبارزه با تروریسم دیر یا زود صورت خواهد گرفت و مسیر استصوابی خود را طی می‌کند.

این نماینده سابق مجلس در این رابطه اظهار داشت: منظور از بیان اظهارات بالا این است که هر کسی رئیس‌جمهور منتخب شود و دولت تشکیل دهد، بالاجبار باید برای برقراری رابطه با دنیا کوشش کند زیرا اجبار داریم هم به دنیا صادرات انجام دهیم و هم کالا وارد کشور کنیم و برای روی دادن این اتفاق طبیعتا باید استانداردهای دنیا را هم تا جایی که به منابع ما آسیب نرساند، بپذیریم که FATF هم یکی از همین موارد به حساب می‌آید.

حق‌شناس در خصوص رابطه بین FATF و حل مشکلات بانکی ابراز کرد: اخلال در روابط بانکی را در صورت عدم تصویب FATF شاهد خواهیم بود و در صورت حل این بحث موانع فوق به حداقل می‌رسد. متاسفانه در این ۸ سال و سال‌های تحریمی گذشته، بانک‌های کشور از  شبه استاندارهای بانکی و پولی عقب ماندند، بنابراین چنانچه برجام احیا شود نه تنها باید این سال‌ها جبران شود، بلکه نیاز است تا عقب‌ماندگی از استانداردهای پولی نیز تلافی شود. روابط پولی و بانکی کشور در واقع نیاز به یک تلاش مضاعفی دارد تا به حالت عادی برگردد.

این کارشناس اقتصادی در ادامه یادآور شد: مسئله مورد اشاره به قدری حائز اهمیت است که چه مورد توجه کاندیداهای ریاست‌جمهوری قرار بگیرد و چه نگیرد، اجتناب ناپذیر است. مضاف بر اینکه از کاندیداها انتظار نمی‌رود که به مانند یک متخصص پولی یا سیاست خارجی صحبت کنند و اتفاقاتی که در بخش کارشناسی روی می‌دهد به بدنه اجرایی دولت بر می‌گردد.

وی در خصوص ساماندهی نحوه عملکرد بانک‌ها در داخل کشور برای کنترل نقدینگی، مهار تورم و تقویت ارزش ریال تصریح کرد: کار بزرگی که رئیس‌جمهور آینده باید انجام دهد این است که از بانک مرکزی انتظار نداشته باشد که کسری بودجه دولت را جبران کند، چنانچه همین یک انتظار را رئیس‌جمهور منتخب از بانک مرکزی تحقق پیدا کند، مهم ترین کمک به بازار پول شده زیرا اصلی‌ترین اشکال بانک مرکزی این است که پیرو سیاست‌های مالی و بودجه‌ای دولت‌ها است و سیاست آن مستقل از سیاست بودجه‌ای نیست. علت آن هم به انتظار دولت‌ها از بانک مرکزی بابت جبران کسری بودجه و رفع مشکلات سایر بازارها را دارند.

این نماینده سابق مجلس دراین رابطه ضمن اشاره به دو نکته چنین توضیح داد: رئیس‌جمهور منتخب نباید از بانک مرکزی انتظار حل مشکلات مالی را داشته باشد و نکته بعدی این است که رئیس بانک مرکزی به گونه‌ای انتخاب شود که وفادار به استقلال این نهاد پولی باقی بماند.  

-----
----------------